Gekoppeld


Laatst waren onze buren bij ons op de koffie. En bij koffie hoort natuurlijk 'n koekje. En bij 'n koekje hoort het toedienen van insuline. En via het gepiep van haar pomp komt het gesprek dan dus half-automatisch op haar diabetes. De buurman had haar pomp nog nooit gezien en toonde daarom extra interesse. Gelukkig heeft m'n vriendin daar geen probleem mee, want ze legt altijd graag en ook goed uit wat het nou precies is.

Ook de buurman leek het te begrijpen. "En dan bepaalt dat ding dus hoeveel insuline je moet krijgen?" Oei, bijna goed... Nee, dat doet het apparaat niet. De meter en de insulinepomp zijn twee losse apparaten. En toch vraagt bijna iedereen hetzelfde als je voor 't eerst de pomp laat zien. Het is ook eigenlijk 'n heel logisch idee: als je de meter en de pomp op elkaar aansluit, zou 't toch allemaal veel makkelijker zijn? Dus waarom is die koppeling er dan niet?

De meest eenvoudige reden lijkt mij het feit dat je moet prikken om te meten. En het is niet doenlijk om 'n apparaat te hebben dat continu gaatjes in je lichaam prikt om even te meten. Er zijn wel meters die meer continu werken, maar die zijn niet erg lang betrouwbaar. En wil je 'n onbetrouwbare meter gebruiken om vervolgens je pomp mee aan te sturen?

Maar er zijn natuurlijk meer redenen waarom je die koppeling niet automatisch wilt leggen. Zo is 'n meting 'n momentopname, terwijl je insuline toedient voor 'n bepaalde periode. Bij het bepalen van de hoeveelheid insuline speelt bijvoorbeeld ook mee of de maaltijd vooral "snelle of langzame koolhydraten" bevat, of je er 'n glaasje alcohol bij drinkt en of je verwacht kort erna inspanning te gaan verrichten. En dat zijn allemaal zaken die niet zomaar uit 'n meting blijken.

En zo zijn er vast nog wel meer redenen. Vandaar dat ik ook blij ben dat die koppeling tussen meter en pomp er nog niet is. Het lijkt me prima als daar in 'n gecontroleerde omgeving onderzoek naar wordt gedaan. Maar ik vrees wel dat het pas haalbaar wordt als 't 'n heel complex apparaat is geworden. Zeg maar net zo complex als 'n alvleesklier.


Reacties zijn natuurlijk welkom via frank@vanpuffelen.net

Terug naar www.type3.nl / type3.vanpuffelen.net